South East Centre for Contemporary Art

Back to index

Connecting Culture and Community

South East Centre for Contemporary Art

StatusCompleted
LocationYuin Country , Bega, NSW
ClientBega Valley Shire Council
AwardsShortlisted NSW Australian Institute of Architects Awards, Public and Emagn Categories
PhotosKatherine Lu

Overview

Bega, a town located in the Sapphire Coast of Australia has rich cultural offerings to its creative communities. A vision to build upon this includes the expansion of the Bega Valley Regional Gallery as a cultural hub and a place for community activity. The new gallery will coalesce 500 square meters of exhibition, archive, storage and workshop spaces along with a new facade.

The facade and new spatial additions mediate the cultural happenings within the gallery and the public life of the Bega Valley Civic Centre: new workshop spaces look onto its reception and offices while large framed windows perforating the textured steel-screen curtain facade, inhabitable from the exterior of the building, offer a showcase for the exhibitions to extend beyond the gallery interior.

The gallery windows point towards the significant surrounding landscape: visitors may take a moment from the exhibition to reflect on Biamanga (Mumbulla Mountain) towards the horizon or the public life happening in the town garden across the road.

The facade and new spatial additions mediate the cultural happenings within the gallery and the public life of the Bega Valley Civic Centre.

Large framed windows perforating the textured steel-screen curtain facade, offer a showcase for the exhibitions to extend beyond the gallery interior.

The facade and new spatial additions mediate the cultural happenings within the gallery and the public life of the Bega Valley Civic Centre.

Large framed windows perforating the textured steel-screen curtain facade, offer a showcase for the exhibitions to extend beyond the gallery interior.